VYRAZTE S CHUTÍ NA VÝLET!

Naplánujte si s Regionální potravinou výlet po stopách krás všech krajů. Dozvíte se, co lokláního ochutnat a tipy na skvělé recepty.

Regionální potravina Královéhradeckého kraje má nové přírůstky 2018

4. 5. 2018

Tisková zpráva

Regionální potravina Královéhradeckého kraje má nové přírůstky

Hradec Králové 4. května 2018 – Dosoutěženo, „dobojováno“! Královéhradecký kraj má devět nových přírůstků za Regionální potravinu. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 25 výrobců se svými 87 výrobky. Nárůst za dobu trvání soutěže je enormní. Zatímco v roce 2010 soutěžilo 46 výrobků, letos je to téměř dvojnásobek.

Devátý ročník soutěže o nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky je v plném proudu. Čtvrtým krajem, kde se vybíraly TOP produkty, byl Královéhradecký kraj. Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značka si za dobu své existence vybudovala renomé a obliba oceněných výrobků stoupá. Přívlastek regionální je v případě oceněných potravin skutečně na místě. Jedná se totiž o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

Porovnáme-li zájem o soutěž v prvním ročníku s rokem 2018, je to velký posun. Zatímco v roce 2010 bylo přihlášeno 46 výrobků od 27 výrobců, letos už to bylo 87 výrobků od 25 producentů. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, za kterou soutěžilo 21 výrobků.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2018 těmto výrobkům:

 

 

 

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

ZAUZENÁ PAŠTIKA s brusinkou,

Jindřich Uhlíř, Jaroměř

 

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

HOVĚZÍ SUŠENÉ MASO CHILLI,

Ondřej Plas, Hradec Králové - Nový Hradec Králové

 

 

Sýry, včetně tvarohu

Přírodní sýr balkánského typu,

František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem

 

Mléčné výrobky ostatní

Smetánkový mls - vanilková příchuť,

Jiří Pácha, Rokytnice v Orlických horách

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Chléb pšenično žitný,

Martin Křížek, Kostelec nad Orlicí

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Kremrole,

Josef Rýdl, s.r.o.

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ZELNÁ ŠTÁVA z Dobrovodského kysaného zelí BÍLÁ,

Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Zelný salát s křenem a paprikou,

David Smetana, Hradec Králové - Svobodné Dvory

 

Ostatní

KARAMELOVÁ POCHOUTKA,

Petr Sokol, Rampuše

 

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Ing. Kateřina Papíková, Lukáš Vacek - F E S T I N G s.r.o. Mobil: +420 604 427 860, +420 602 252 242 E-mail: regionalnipotravina@festinghk.cz

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

 

 

 

 

 

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.