Facebook  Youtube
Regionální potravina

PŘÍBĚH: Šnečí silou k ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje

29. 11. 2022

Šnečí pochoutky jsou v naší krajině spojené spíše s francouzskou kuchyní. Vlastimil Čevela z Farmy Nahošovice ale tento mýtus vyvrací: „Přinášíme lidem nové gastronomické zážitky, informace o historii chovu, zpracování a konzumaci šneků ve světě i u nás, kde mají šnečí pokrmy své místo již v počátcích dvacátého století i jako adventní pokrm.“ Farma Nahošovice v Olomouckém kraji díky své netradiční pochoutce získala první místo v soutěži Regionální potravina.

Moravské hospodářství šnečím domovem

Jako malé děti sbíráme šnečky z cesty, abychom zachránili jejich křehká obydlí. Málokomu z nás ale péče o hlemýždě vydrží. I u vzniku šnečí farmy v Nahošovicích šlo spíše o souhru náhod. „Přivedla mě k tomu náhodná informace o chovech šneků v zahraničí a potřeba smysluplného využití hospodářské usedlosti a pozemků k ní přilehlých.“ První seznámení s chovem šneků v roce 2014 v sousedních státech, jako jsou Rakousko, Polsko nebo Itálie, přivedlo pana Čevelu k založení vlastního chovu hned v následujícím roce. Ovšem s výrobou šnečích pochoutek začal až od roku 2019.

Zlaté poklady ukryté v ulitě

Produktů, které na farmě vyrábějí, je více, než si možná umíte představit. Kromě využití šnečí svaloviny je možné si zakoupit například i kaviár se zlatem nebo šnečí jatýrka. Pro pana Čevelu byla již před samotným založení podnikání důležitá spokojenost jeho zákazníků. Proto není překvapující, jaká je jeho oblíbená část práce. „Nejraději mám všetečné otázky návštěvníků při prohlídkách farmy a degustaci našich produktů.“ Při takové degustační návštěvě šnečí farmy budete mít možnost ochutnat i produkt, který si aktuálně získal jeho chuťové pohárky: „Oblíbenou mám variaci gratinovaných šneků s bylinkovým máslem a parmazánovou náplní.“ I přesto se ale možná brzy dočkáme dalšího rozšíření jejich škály produktů. „Naše výrobní řada se zatím od začátku nezměnila, protože uvést na trh nový výrobek je legislativně poměrně náročný proces. Nápad na další výrobek mám, snad brzy přijde pravý čas pro jeho realizaci.“

Výjimečné pochoutky, které nejsou přešlé mrazem

Na farmě Nahošovice denně zpracují 500 kusů šneků druhu Helix aspersa Maxima a vytěží 0,3 kg šnečího kaviáru, tedy šnečích vajíček. Výhodou oproti jiným druhům je, že šneci dosahují pohlavní zralosti již za 6 měsíců. Mají následně vysokou a kvalitní produkci kaviáru, velmi chutná játra a jsou adaptabilní na naše klimatické podmínky. Jedinečnost jejich produktů je podle pana Čevely ve způsobu uchovávání hotových výrobků. „Naše značka se od konkurenčních zpracovatelů liší zejména tím, že jsou naše produkty čerstvé, chlazené, vakuově balené, ne mražené.“ Šnečí maso je vyhledáváno i pro své nutriční hodnoty, obsahuje pouze 60 kalorií na 100 gramů, proteiny vynikající kvality, neobsahuje cholesterol a s nízkým podílem tuku se řadí mezi dietní stravu. Obsahuje rovněž vysoký podíl vápníku prospěšný pro naše klouby a byly dokázány i pozitivní účinky konzumace šnečího masa u lidí s kardiovaskulárními problémy. Tyto nedocenitelné vlastnosti ale nejsou tím jediným, co láká nahošovické zákazníky. „Naši zákazníci jsou většinou otevřeni k novým chutím, které ještě nezkusili, táhne je ojedinělost našich produktů, rychlý servis
a výjimečná atmosféra při konzumaci šneků. V nabídce pro naše zákazníky nesmí chybět naše ragú se šneky a variace gratinovaných šneků s bylinkovým máslem a parmazánovou náplní.“

Šneci z Moravy všude nadosah

Jak je jasné z rozhovoru s panem Čevelou, je rád v kontaktu se svými zákazníky. Jednou z možností, jak ochutnat šnečí kaviár, jatýrka nebo šneky s bylinkovým máslem, nesoucí značku Regionální potravina Olomouckého kraje, je přirozeně v prostředí farmy. Na e-shopu farmy si můžete návštěvu s ochutnávkou zakoupit ať už pro sebe, nebo jako originální dárek. Prodej se ovšem neomezuje jen na farmu, s nahošovickými šnečími pochoutkami se setkáte v restauracích po celé ČR i ve vybraných řetězcích, jako je Globus nebo e-shop Rohlík.cz. Cestu do budoucna má pan Čevela pro své šnečí produkty také jasnou. „Naše ambice jsou vstoupit na zahraniční trh, kde je
u zákazníků velká zkušenost se šnečími produkty, vysoká spotřeba a cenová tolerance. Aktuálně jednáme s jednou francouzskou společností.“
Nové obchodní příležitosti mu dle jeho slov přinesla právě i výhra v soutěži Regionální potravina. „Regionální potravina nám otevřela dveře na spoustu zajímavých prodejních i prezentačních akcí, natáčení pořadu Kluci v akci a další obchodní příležitosti.“

  

Veškeré informace o Farma Nahošovice naleznete na webu: https://farma-nahosovice.cz/

O značce Regionální potravina

Již třináct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 500 výrobků od více než 350 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2023 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.