4. 10. 2018
Tisková zpráva
Hrad Loket 4. října 2018 – Hrad Loket bude o víkendu v obležení. Nikoli však vojenském. Ve dnech 6. a 7. října se zde koná Svatováclavské vinobraní, které určitě přiláká nejenom milovníky historie, ale také vín. A protože dobré pití bývá spjato s dobrým jídlem, i vyznavači dobrot a pochoutek si přijdou na své. V rámci Loketského vinobraní se budou také předávat ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2018.
Svatováclavské vinobraní se koná na hradě Loket už po dvanácté a jeho letošním mottem je:
"K lidskému štěstí a k úsměvné pohodě patří prostřený stůl, víno a přátelé". Vinobraní se koná o víkendu ve dnech 6. až 7. října, začátek je v 10 hodin, v sobotu se končí ve 20 hodin a v neděli v 17 hodin.
O vína rozhodně nebude nouze, stejně tak o zábavu. Jak slibují organizátoři, návštěvníci mohou ochutnávat perly od našich vinařů z Čech i Moravy. Vystoupí folklórní soubor Dyleň, zahraje cimbálová muzika Morava, Stan and Tony Revival a další. To vše v nádherném romantickém prostředí u hradu, který se tyčí nad řekou Ohří v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.
Během vinobraní se představí také regionální potraviny. V sobotu proběhne od 13.30 slavnostní vyhlášení Regionální potravina Karlovarského kraje. Vítězům soutěže budou předávat ocenění ředitel Regionálního odboru SZIF Karel Sekáč a náměstkyně ministra zemědělství Viera Šedivá. Letošního klání se účastnilo 71 produktů od 14 výrobců. Soutěž o tuto prestižní značku probíhá už devátým rokem a na svém kontě má mnoho vynikajících potravin, dobrot a delikates. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.
O Regionální potravinu soutěží každý kraj v devíti kategoriích. Ocenění získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) značku spravuje.
A které produkty letos v Karlovarském kraji zvítězily?
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
UČŇOVSKÉ PÁRKY Roman Krčma, Karlovy Vary - Doubí |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
NEVYHLÁŠENO |
|
Sýry, včetně tvarohu |
TVAROH Jiří Sýkora, Velká Hleďsebe |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Tvarohový dezert KÁČA Belina s.r.o. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Rychnovský chléb žitný Antonín Baborovský, Dolní Rychnov |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Bezé roláda Cukrárna ONDRA s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SVĚTLÝ LEŽÁK 12° Pivovar PERMON s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Žlutické sušené švestky REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. |
|
Ostatní |
Olej z ostropestřce mariánského 250 ml Bohemia Olej s.r.o. |
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF je dále zprostředkujícím subjektem v Operačním programu Rybářství a v národních dotacích, zajišťuje také propagaci značek kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.