Facebook  Youtube
Regionální potravina

O kraji

Jihočeský kraj
Krajské město České Budějovice
Oficiální stránky http://www.kraj-jihocesky.cz/
Rozloha 10 056 km²
Počet obyvatel 644 083
Zemědělství rybníkářství, chov ryb, kachen,  skotu a prasat, pěstování obilovin, olejnin a brambor

Jižní Čechy jsou oblastí s tradičním rybníkářstvím. Chová se zde mnoho druhů ryb, které se částečně i vyvážejí do zahraničí. Rybníky se využívají také k velkochovu kachen a další drůbeže. Na polích se pěstují nenáročné obiloviny, olejniny a brambory. Živočišná výroba je orientovaná na chov skotu, produkci mléka a prasat. Tradiční jihočeská kuchyně láká také na lahodné speciality z hub, brambor, zelí i lesního ovoce. V klasickém jídelníčku měly své místo převážně polévky, například dnes po celém Česku rozšířená a oblíbená hustá jihočeská kulajda se smetanou, koprem, vajíčky a houbami. Mezi typické místní pochoutky z brambor patří cmunda, krajově nazvaný bramborák. Pomyslným vrcholem jihočeské kuchyně jsou hlavně ryby. Třeboňský či blatenský kapr je vyhlášený po celém Česku. Místní delikatesou jsou kapří hranolky.

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.