Buchtičky se šodó
Suroviny:
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: * *
Ingredience:
100 g hladká mouka
250 g polohrubá mouka
100 g cukr krupice
1 ks vejce
15 g droždí
170 ml mléko od Mlékárna Klíč
100 g máslo
Sůl
Na krém:
250 ml mléko
100 ml smetana
50 g cukr krupice
½ vanilkového pudinku
Na špičku nože vyškrábané vanilky
Špetka soli
Rum
Postup:
- Mléko zahřejeme na pokojovou teplotu a nasypeme do něj 100 g cukru a všechno droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme oba druhy muk, vejce a špetku soli. Přilejeme kvásek a pomalu hněteme nejlépe v robotu. Přihazujeme malé kostičky másla a necháme aspoň 10 minut míchat, až je těsto krásně pružné a nelepivé. Poté necháme kynout 40 minut.
- Vykynuté těsto znovu ručně propracujeme a krájíme z něho 15 g těžké kousky. Z těch uděláme kuličky, které každou zvlášť namočíme do rozpuštěného másla a skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. Necháme 20 minut nakynout.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 až 25 minut.
- Po upečení můžeme buchtičky potřít zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
- Mléko a smetanu svaříme, přidáme cukr, vanilku, špetku soli a pudinkový prášek rozmíchaný ve studeném mléce. Pudink nám omáčku zahustí. Omáčku stále mícháme a vaříme přibližně 10 minut. Můžeme naředit mlékem. Podle chuti přilijeme rum.








