Facebook  Youtube
Regionální potravina

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Suroviny:

Počet porcí:4 porce

Doba přípravy:180 minut

Náročnost: ***

4 ks jehněčích kolen

250 g cibule nahrubo

120 g másla

250 g mrkve na kostky

100 g celeru na kostky

100 g kořenové petržele na kostky

3 l vývaru (kuřecí nebo zeleninový)

750 ml červeného vína

6 ks nového koření

12 ks černého pepře

4 ks bobkového listu

4 lžíce rajského protlaku

2 větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo

4 lžíce rostlinného oleje

200 g oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice spol. s r. o., Karlovarský kraj

750 ml plnotučného mléka

750 g celer bulva na kostky

50 g másla

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  2. Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer
    a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty.
  3. Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.
  4. Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
  5. Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.
  6. V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.
  7. Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.
  8. Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.
  9. Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.
  10. Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.

 

Mapa webu

Copyright 2015-2021 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.