Jahelník

Suroviny:

  • 500 g žlutých jáhel
  • 750 ml mléka
  • 1 lžíce soli
  • 2 žloutky z vejce
  • 80 g másla
  • 150 ml smetany na šlehání
  • cukr
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)

Postup:

Pěkné žluté jáhly propláchneme vařící vodou a dáme je uvařit do směsi: 1 díl vody, 1 díl mléka, lžíce soli, 1 lžíce cukru, trochu skořice, muškátového oříšku a 2 lžíce oleje. Pomalu tuto směs uvaříme doměkka. Do jáhel dále vmícháme dle chutí ještě cukr, kus másla, smetanu, žloutky, rozinky, sušené švestky a dobře vyprané sušené meruňky. Do máslem vymazané formy (misky) upravíme směs a zapečeme jako nákyp. Jahelník je starodávné jídlo, které se jídalo při štědrovečerní hostině v důvěře, že drobné žluté jáhly přinesou jedlíkům hojnost peněz v příštím roce.

Mapa webu

Copyright 2015-2018 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.