Křimický zelný salát s křenem

VÍTĚZNÁ KATEGORIE

Ovoce a zelenina

VÝROBCE

Křimický zelný salát s křenem

REGION

Plzeňský kraj

ROK VYHLÁŠENÍ

2014

Při přípravě salátu se používá lahodné křimické zelí, které je jemně nakrouháno a dochuceno pouze mrkví a křenem pocházejí od českých pěstitelů. Výroba zelného salátu probíhá převážně ručně, a to na základě receptur, ve kterých je kladen největší důraz na lahodnou chuť a křupavost.

Ing. Jaroslav Lobkowicz – Zelárna Křimice

Okolo roku 1920 se rozhodla rodina Lobkowiczů zřídit malou zelárnu mezi křimickým zámkem a protékající řekou Mže. Dodnes je výroba téměř totožná jako ta před lety. Do nakrouhaných hlávek se v zelárně přidává jenom sůl a kmín. Pak jej ušlapávají muži a ženy v holínkách. Křimické zelí vzniká na základě mléčně kvasného procesu bez použití urychlovačů.  V dnešní době je použití modřínových kádí hlavním faktorem, kterým se liší křimická zelárna od jiných zeláren v Evropě, kde se běžně používají umělohmotné sudy. Ačkoliv se jedná o relativně nákladnou technologii, jsme přesvědčeni, že toto úsilí má svoje opodstatnění.

Kontakt

Plzeňská 401, 322 00 Plzeň - Křimice

Telefon: 377 644 399

E-mail: krimickezeli@gmail.com

www: www.pravekrimickezeli.cz

Mapa webu

Copyright 2015-2016 Regionální potravina

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.