S chutí na výlet!

Naše země skýtá mnoho pokladů, které můžete objevit i ochutnat. Proto se vydejte s Regionální potravinou na výlet po stopách krás jednotlivých krajů. Z každého kraje přinášíme inspiraci na parádní výlet pro celou rodinu, stejně jako tip, co tam báječného ochutnat. A jako třešničku na dortu jsme si pro vás připravili i jednotlivé recepty, ve kterých využijete ty nejchutnější potraviny, které naše kraje nabízejí. Šťastnou cestu a dobrou chuť.

regionalni potravina

Úvod

regionalni potravina regionalni potravina regionalni potravina
regionalni potravina

Jihočeský kraj

regionalni potravina

Špíz z hovězí podkovy a krkovice

Hovězí podkova od Zdeňka Misaře

Maso všude, kam se podíváte, sen snad všech „masomilů“. Navíc je jedno z nejlepších, které můžete ochutnat. Proč? Protože Hovězí podkova od Zdeňka Misaře, která je nedílnou součástí receptu, získala ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji v roce 2019. Podkova obsahuje pouze hovězí maso, díky čemuž má nádherně plnou chuť i vůni, kterou podtrhuje směs přírodního koření namíchaná samotným majitelem. Hovězí delikatesa se vyrábí z mladých býčků. Za ochutnání stojí také další masné výrobky rodinné farmy Zdeňka Misaře. Se svou ženou totiž zastávají filozofii, že produkty z masa mají obsahovat pouze maso, sůl a koření. Nic víc, ani nic míň. Zajímá vás víc? Navštivte stránky www.statekumisaru.cz, nebo pana Misaře přímo na farmě v jižních Čechách.

regionalni potravina

Tip na výlet

Hluboká nad Vltavou

Za současnou ikonickou podobou zámku stojí kníže Jan Adolf II. z rodu Schwarzenbergů, který nechal ve 30. letech 19. století tehdejší barokní sídlo strhnout a přebudovat do neogotického stylu. Hlavní předlohou projektu byl královský zámek Windsor. Nahlédnout můžete do soukromých pokojů i přepychových sálů, plných křišťálových lustrů, elegantního nábytku a cenných sbírek obrazů. Za návštěvu jistě stojí také zámecká kuchyně s množstvím dochovaného zařízení. Romantické duše pak mohou bloudit v rozsáhlých zahradách.

regionalni potravina

Jihomoravský kraj

Grilovaný mladý římský salát, ořechy a uzený špek

Uzený špek z boků od Bedřicha Vlacha – Výroba uzenin Bučovice

Proč grilovat jenom masa, sýry nebo ryby? Zkuste připravit na grilu také římský salát, který díky tomu získá příjemně kouřovou chuť. Doplňte ho opraženými lískovými ořechy a uzeným špekem od Bedřicha Vlacha, a rázem máte chutnou letní večeři. Proč si ze všech možných uzenin vybrat právě tuto? Protože rodinná firma založená na tradičních postupech Bedřich Vlach – Výroba uzenin Bučovice získala vloni za uzený špek z boků prestižní ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji. Už samotný počátek výroby této masné delikatesy probíhá ručním výběrem těch nejkvalitnějších kusů boků z vepřů. A až si vložíte do úst výsledek této poctivé práce, budete se rozplývat blahem. Nechte si chutnat.

Tip na výlet

Hrad Špilberk

Gotický hrad Špilberk vznikl ve 2. polovině 13. století jako sídlo moravských markrabat. Jeho zakladatelem byl král Přemysl Otakar II. Posledním zde sídlícím byl markrabě Jošt Moravský. Po jeho smrti Špilberk ztratil funkci rezidence a naopak začal sloužit jako vojenská pevnost, později trestnice. Pykalo zde i mnoho odsouzenců, z nichž nejslavnější byl zřejmě pověstný loupežník Babinský. Od roku 1961 je Špilberk ve správě Muzea města Brna, které návštěvníkům nabízí několik prohlídkových okruhů.

regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina

Stáhněte si appku

regionalni potravina regionalni potravina regionalni potravina

Regionální
potravina

regionalni potravina
regionalni potravina

Aplikace
Síťovka

regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina

Karlovarský kraj

regionalni potravina

Grilovaná kotleta

Zakysaná smetana bio kysanka od Ing. Jiří Kubernáta – Farma Kubernát

Pokud chcete nachystat masové hody, je kotleta ideálním masem. V našem receptu ji před „grilovačkou“ nejprve marinujeme směsí oleje, hořčice, soli, pepře a nasekané jarní cibulky. Samozřejmě nezapomínáme připravit si také dip, jehož základem je zakysaná smetana, a to ne tak ledajaká. Oblíbili jsme si bio kysanku od Ing. Jiří Kubernáta – Farma Kubernát, nového držitele ocenění Regionální potravina v Karlovarském kraji. Protože obsahuje min. 30 % tuku, má lákavě krémovou konzistenci. Můžete ji jíst samotnou, vyrábět z ní dipy jako právě v tomto receptu, nebo ji třeba přidávat do polévek a omáček.

regionalni potravina

Tip na výlet

Hrad Loket

Budete-li na svých cestách projíždět krajinu západních Čech, nenechte si ujít návštěvu hradu Loket, jenž se tyčí nad řekou Ohří. Tento goticko–románský hrad vás překvapí nejen krásou raného středověku, ale i rozsáhlou sbírkou exponátů z navrácených loketských sbírek. V roce 1422 dopadl na nádvoří hradu dosud největší meteorit u nás, byl velký asi jako koňská hlava, dostal jméno Zakletý purkrabí a vy zde můžete vidět část z jeho původních 107 kilogramů.

Královéhradecký kraj

Kuřecí špízy na medu

PROPOLIS V MEDU od firmy Pleva s. r. o.

Grilovací sezóna je v plném proudu. Pojďme si proto přichystat šťavnaté kuřecí špízy marinované v medu a pivu a provoněné česnekem s petrželkou. Pokud nemáte med od včelaře z okolí, doporučujeme PROPOLIS V MEDU od rodinné firmy Pleva. Tento med je výjimečný nejen svou chutí, ale také příměsí jedinečného propolisu neboli hmoty z pryskyřice, kterou ještě zpracovávají včely. Ne nadarmo získal vloni tento výrobek prestižní ocenění Regionální potravina v Královéhradeckém kraji.

Tip na výlet

Malá vodní elektrárna Hučák

Jedna z nejkrásnějších královéhradeckých staveb ve stylu secese. Nejen technicky, ale i umělecky zajímavá secesní stavba parní vodní elektrárny na Labi z roku 1909 s turbínovou stanicí pro hydroelektrárnu, novým mostem a jezem, zvaným „Hučák“. V expozici určené také pro děti najdete historické exponáty dokumentující tradici využívání obnovitelných zdrojů, i moderní interaktivní exponáty, které vám představí obnovitelné zdroje zábavnou hravou formou.

regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina

Liberecký kraj

regionalni potravina

Grilované broskve

džem Broskev s mátou od Jana Kakose

Inspirací na dezerty není nikdy dost, obzvlášť na ty z grilu. Tentokrát jsme sáhli po broskvích, které jsme lehce posypali moučkovým cukrem, aby během grilování příjemně zkaramelizoval. Oblíbené ovoce jsme poté naplnili tvarohem smíchaným s jedinečným džemem Broskev s mátou od Jana Kakose a jeho Marmelád z ráje, vítěze ocenění Regionální potravina v roce 2018 v Libereckém kraji. Jakmile otevřete skleničku džemu, dýchne na vás vůně čerstvých broskví a svěží máty a perfektně tak podtrhne chuť broskví z grilu. Toužíte objevovat netradiční (např. jahodovou s šampaňským, citronovou s proseccem apod.) i klasické příchutě? Navštivte www.marmeladyzraje.cz.

regionalni potravina

Tip na výlet

Hrad Bezděz

Královský hrad Bezděz patří bezesporu mezi naše nejznámější a nejoblíbenější hrady. Založil ho v roce 1264 král železný a zlatý Přemysl Otakar II a roku 1279. V 19. století se hrad stal inspirací pro mnoho romantických umělců. Například básník Karel Hynek Mácha se krajem inspiroval k dílu Máj a Bedřich Smetana zkomponoval operu Tajemství, jejíž děj mimo jiné řeší údajný poklad pod bezdězským benediktinským klášterem. Hrad byl také zobrazen na plátnech od malířů Josefa Mánesa, Aloise Bubáka a dalších.

Moravskoslezský kraj

Pečená rajčata

HRANÁČEK – RAJČATA CHERRY PODLOUHLÁ ČERVENÁ z Farmy Bezdínek s. r. o.

Protože jsou rajčata nejoblíbenější českou zeleninou, připravili jsme si pro vás recept, kde hrají prim. Je naprosto jednoduchý, ale budete se oblizovat ještě druhý den. Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu? Díky prestižnímu ocenění Regionální potravina jsme objevili cherry rajčata odrůdy Hranáček od Farmy Bezdínek, která tuto značku kvality získala vloni v Moravskoslezském kraji. Rajčátka mají podlouhlý tvar a jsou extra sladká. Pěstují se samozřejmě u nás, díky čemuž jsou lákavě šťavnatá, voňavá a plné chuti. A v případě bohaté úrody jsme připravili tip pro jejich uskladnění.

Tip na výlet

Beskydy

Milovníci turistiky a přírodních krás určitě rádi zavítají do Moravskoslezských Beskyd, které se rozprostírají na východní Moravě podél slovenských hranic a jsou součástí CHKO Beskydy. Nejvyšším vrcholem Lysohorské hornatiny je Lysá hora (1.323,5 m.n.m.), která je současně i nejvyšší horou celých Beskyd na území ČR. Oblast Beskyd se vyznačuje hlubokými údolími a velkým převýšením hor. Přesto i zde najdeme nenáročné turistické i cyklistické trasy vedoucích po vrstevnicích.

regionalni potravina
regionalni potravina

Olomoucký kraj

regionalni potravina

Kedlubnové karbanátky se špenátem a sýrem

Tvrdý sýr Roztomilák od PROFI MP STAVBY s.r.o.

Toužíte si dát k obědu nebo k večeři něco lehkého a svěžího už jen na pohled? A aby vás příprava jídla ideálně nestála moc času? Pak by vás mohly nadchnout naše kedlubnové karbanátky se špenátem, kde nesmí samozřejmě chybět sýr. Jednoznačně doporučujeme lehce nažloutlý dlouho zrající tvrdý sýr Roztomilák z malé sýrárny z podhůří Jeseníků „Roztomilé sýry“. Při každém zakousnutí ucítíte v ústech mnoho drobných sýrových křupinek, které se rozplynou na jazyku a zanechají po sobě neodolatelnou chuť s lehkým nádechem oříšků. Tento jedinečný sýr si vloni v Olomouckém kraji vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina.

regionalni potravina

Tip na výlet

Národní přírodní památka
Zbrašovské jeskyně

Na břehu Bečvy v lázeňském městě Teplice nad Bečvou se dá sestoupit na dobrodružnou výpravu do krasových jeskyní s nádhernou výzdobou z krystalů aragonitu. Jeskyně jsou hydrotermálního původu a tvoří složitý komplex chodeb, dómů, komínů a puklin v několika výškových úrovních. Trasa návštěvnického okruhu měří 375 metrů. Návštěva podzemí vás doslova nadchne!

regionalni potravina

Pardubický kraj

Smažený kapr v pivním těstíčku s majonézou z meduňky

Pivo BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA od VESELKA LITOMYŠL s.r.o.

Kdo by odolal kombinaci kapra s pivem. Máme pro vás skvělý tip na pivní těstíčko, ale určitě zbyde i trocha lahodného zlatavého moku na zahnání žízně. Jaké pivo se perfektně hodí ke kaprovi? Spodně kvašený polotmavý ležák Bedřichova jedenáctka z východočeského pivovaru VESELKA LITOMYŠL. Jedná se o nepasterované a nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 4,5 %. Výsledné barvy a chuti sládci docílili skladbou 3 sladů – plzeňského, bavorského a karamelového – což poznáte, až ochutnáte. Bedřichova jedenáctka okouzlila také odborníky, proto ji ocenili značkou kvality Regionální potravina v Pardubickém kraji.

Tip na výlet

Pardubický zámek

Umělecké projevy pozdní gotiky a rané renesance takřka na dotek. Počátky původního panského sídla sahají do konce 13. století. V roce 1491 podnikli Pernštejnové zásadní přestavbu hradu na palác, vznikl tak přechodný typ mezi hradem a zámkem. Zámek je pod správou Východočeského muzea v Pardubicích a konají se v něm stálé i dočasné výstavy. Neodmyslitelným symbolem zámku je páv. Pávy modré korunkaté i čistě bílé pávy potkáme na nádvoří i při procházce po zámeckých valech.

regionalni potravina
regionalni potravina

Plzeňský kraj

regionalni potravina

Pomazánka z uzeného tolstolobika

Tolstolobik uzený ze Zpracovny ryb Klatovy a. s.

Znáte tolstolobika? Jedná se o rybu z čeledi kaprovitých, která se skvěle hodí také do pomazánky z lučiny, majonézy, hořčice a koření. My jsme do ní použili uzeného tolstolobika původem z chovů v podhůří Šumavy, loňského vítěze ocenění Regionální potravina v Plzeňském kraji. Ryba je rovnou naporcována na podkovy a naložena v solném láku bez jakýchkoliv konzervantů a ochucovadel. K uzení se využívá kouř z bukového dřeva. A kdo stojí za výrobou této pochoutky? Zpracovna ryb Klatovy a. s., jeden z předních zpracovatelů sladkovodních a mořských ryb u nás. Nabízí se proto zásadní otázka: Milujete ryby z našich vod? Chcete prvotřídní kvalitu? Záruku najdete na www.zpracovnarybklatovy.cz.

regionalni potravina

Tip na výlet

Vodní hrad Švihov

Jednou z nejmohutnějších fortifikačních staveb v Čechách je vodní hrad Švihov nedaleko Klatov. Hrad nabízí po celou turistickou sezónu několik zajímavých prohlídkových okruhů. Novinkou je okruh určený pro rodiče s dětmi od 4 do 10 let, který je zpestřen hrou, ve které se děti aktivně zapojují a na konci prohlídky si s pomocí rodičů, vyrazí originální minci. Kromě základního prohlídkového okruhu, ve kterém je vysvětlena historie a stavební vývoj hradu, nabízí také okruh s možností nahlédnout přímo do kuchyně. Návštěvu je možné ukončit pohádkově u Popelky a vyzkoušet si její střevíček.

Středočeský kraj

Trhací bochník se sýrem a česnekem

ŽITNÝ CHLÉB 600G ze CVRČOVICKÉ PEKÁRNY, s. r. o.

Jedli jste už někdy trhací bochník? Chcete se dozvědět, na čem že si to vůbec můžete pochutnat? Pak si ho pojďte připravit. Uvidíte, že vás tato specialita, ať už v podobě předkrmu nebo hlavního chodu, nadchne! Aby vám chutnalo o to víc, vyberte pečlivě chléb. Naším favoritem je Žitný chléb 600 g ze Cvrčovické pekárny ve Středočeském kraji, který získal v roce 2020 ocenění Regionální potravina. Tento skvostný kousek vyrábějí podle tradiční receptury převážně ručně. Obsahuje 44 % žitné mouky, proto očekávejte příjemně nakyslou chuť, která v tomto receptu bezvadně doplní směs česneku, petržele a sýru.

Tip na výlet

Maková hora

Poutní barokní kostel se nachází na zalesněném vrcholku Makové hory nad Smolotely a právem se pyšní přezdívkou barokní perla středního Povltaví. Je ale také oázou klidu obklopenou překrásnou přírodou. Vybrat si můžete buď červenou turistickou značku vedoucí z návsi, nebo naučnou stezku okolím Smolotel. Ta má sedm zastavení, kromě poutního místa se věnuje také místní přírodě nebo historii zahrnující například důlní činnost, která zde v minulosti probíhala. Nacházelo se tu dokonce i jedno menší rýžoviště zlata a také ložisko velmi vzácné červené žuly.

regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina

Stáhněte si appku

regionalni potravina regionalni potravina regionalni potravina

Regionální
potravina

regionalni potravina
regionalni potravina

Aplikace
Síťovka

regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina

Ústecký kraj

regionalni potravina

Makové lívance se švestkovou omáčkou

sklenice švestek s portským vínem od Perfectly Delicious z Ústeckého kraje

Snídaně do postele, nebo večeře u stolu? Lívance obohacené mákem a zalité švestkovým rozvarem si vás získají naprosto kdekoliv a kdykoliv. A protože jsou v pokrmu nejvýraznější švestky, vybírejte je opravdu pečlivě. Naprosto delikátní záležitostí jsou švestky s portským vínem od Perfectly Delicious. Pochoutka, která si svou dokonalostí letos vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Ve skleničce najdete kromě tohoto voňavého ovoce také jablečnou šťávu, špetku hřebíčku a portské víno. Kombinace, která vybízí k ochutnání.

regionalni potravina

Tip na výlet

Porta Bohemica

Porta Bohemica neboli "Brána Čech" je název pro kaňonovité údolí Labe, které svými meandry vytváří opravdu krásnou přírodní scenerii. Zázrak útvaru Porta Bohemica proběhl ve třetihorách, kdy byly skály vyzdviženy napříč původnímu toku a starších čtvrtohorách, kdy si řeka znovu prorážela cestu. Vytvořila se tak nevšední krajina s hlubokým zářezem řeky do Českého středohoří. Nejvíce známá je vyhlídka Tři kříže a vrchol Kalvárie.

Vysočina

Opečený chléb s Jaroměřickou pomazánkou a grilovanou paprikou

Jaroměřické Tradiční pomazánkové Lahůdkové od Jaroměřická mlékárna, a. s.

Chystáte se grilovat si něco k večeři? Máte mezi sebou i vegetariány, které už nudí grilovaná cuketa a lilek? Pojďme jim to trochu zpestřit a potěšme je opečeným chlebem bohatě zdobeným paprikou z grilu, česnekem, rozmarýnem a Jaroměřickým Tradičním pomazánkovým lahůdkovým, jedním z loňských vítězů soutěže Regionální potravina v Kraji Vysočina. Čím si tento mléčný výrobek vysloužil toto uznávané ocenění? Rozhodně svou smetanově jemnou chutí podle originální české receptury. Jedinečná pochoutka Jaroměřické mlékárny se totiž vyrábí výhradně ze smetany a přírodních surovin. Můžete si ji dopřávat nejen naslano, ale i nasladko. Více na mlekarna.cz.

Tip na výlet

Bazilika sv. Prokopa

Pohnutá historie tohoto nádherného díla dokončeného v roce 1260, vypáleného o 202 let později a následně využívaného k ustájení koní a vaření piva, dokazuje vnitřní sílu a ducha, který se nehodlal vzdát. Dnes můžeme obdivovat mnohočetnost stavitelských stylů a dokonalost jejich provedení díky přednímu českému staviteli Fr. Max. Kaňkovi, který za podpory Valdštejnů vrátil bazilice zpět její krásu. Nejzachovalejší částí je krypta. Jedinečné prolnutí evropských vlivů na pomezí románského a gotického slohu vedlo v roce 2003 k zapsání stavby na seznam chráněných památek UNESCO.

regionalni potravina
regionalni potravina
regionalni potravina

Zlínský kraj

regionalni potravina

Grilovaný kozí sýr s pampeliškovo-hruškovým salátem

GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní z farmy Zerlina s. r. o.

Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu. Proto by měl být opravdu špičkový. Takže jsme vybrali vítěze prestižního ocenění Regionální potravina ze Zlínského kraje – GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní, z rodinné farmy Zerlina s. r. o., která navazuje na původní hospodaření na Valašsku. A jak chutná jejich perla? Pod ušlechtilou bílou plísní naleznete krémovou konzistenci se smetanovou chutí a lehkým kozím aroma. Vyrábí se ručně podle starého rodinného receptu. Zajímá vás život na farmě v Beskydech a rádi byste ochutnali výrobky z jejich vlastní produkce z kozího či jiného mléka? Mrkněte na www.zerlina.cz.

regionalni potravina

Tip na výlet

Arcibiskupský zámek Kroměříž

Arcibiskupský zámek patří mezi nejvýznamnější kulturní památky na Moravě z období baroka. Po staletí je majetkem olomouckých biskupů a arcibiskupů, kterým sloužil jako reprezentativní sídlo a místo pro významná jednání i setkání. V roce 1998 byly zámek a zámecké zahrady slavnostně zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.