
Karlovarský kraj
Tvarohový koláč s malinovou omáčkou
Tvaroh Jiří Sýkora, Velká Hleďsebe
Co potřebujeme:
- 100 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku
- 1 vejce
- 100 g másla, změklého
- strouhanou kůru z ½ biocitronu
- 160 g másla
- 425 ml mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 2–3 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lžíce rumu tuzemáku
- 175 g krupicového cukru
- 250 g malin
- 65 g krupicového cukru
Na náplň
Na malinovou omáčku
Postup:
1. Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
2. Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, rum a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.
3. Troubu předehřejte na 150 °C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4 mm.
4. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.
5. Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku maliny s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.
